Solliciteren? Onderscheid jezelf

Tips voor een goed CV en sollicitatiebrief.

Jouw CV en sollicitatiebrief is je eerste indruk voor een werkgever. Zorg dat deze goed is.
Wij vertellen je alles wat je moet weten over jouw persoonlijk visitekaartje!

 

Het geheim van een goed CV

Ga voor maatwerk 

Het lijkt misschien makkelijk om hetzelfde cv voor iedere sollicitatie te gebruiken, maar schijn bedriegt. Stem jouw cv iedere keer af op de baan waarop jij solliciteert, zo creëer je elke keer dat jij op papier zomaar de juiste persoon voor de job kunnen zijn! 

Wees concreet

Jouw werkervaring kan nog zo relevant zijn, maar wat voor jou vanzelfsprekend is hoeft dat niet voor de lezer van je sollicitatie te zijn. Schrijf in begrijpelijke taal, formuleer actief en ‘spreek de taal van de vacature’.

Vermeld relevante werkervaring 

Omschrijf alleen de functies gedetailleerd die aansluiten op de baan waarop je solliciteert. Ben je een starter? Focus dan vooral op de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je opleiding en/of stages.  

Maak het niet te bont

Besteed aandacht aan de opmaak en structuur van je cv. Zorg ervoor dat de lezer niet afgeleid wordt door ‘creatieve’ uitspattingen.  Een curriculum vitae van maximaal 2 pagina’s is overzichtelijk en nodigt uit tot lezen. Met de juiste indeling zijn alle relevante gegevens in één oogopslag inzichtelijk. 

Onderscheid je

Zorg dat je cv meer is dan een opsomming van je werkervaring en benoem (relevante) prestaties waar je trots op bent. Op deze manier worden jouw kwaliteiten veel duidelijker.

Laat zien wie je bent 

Dat jij binnen het team past, weegt voor de meeste organisaties net zo zwaar als jouw kennis en ervaring. Reserveer ruimte op je cv om te laten zien wie jij bent en waar je voor staat. Van interesses en hobby’s tot karaktereigenschappen en levensmotto’s. 

 

Het geheim van een goede brief

De basis

Maak je brief op de computer, jouw brief moet voor iedereen leesbaar zijn. Zorg ook dat je weet aan wie je jouw sollicitatiebrief moet richten. 

Maak de lezer nieuwsgierig

Net als in een goed boek of film, staat of valt alles met een goede eerste indruk. Maak de lezer nieuwsgierig.  Vermijd clichés zoals: ‘Ik schrijf u naar aanleiding van,’ ‘deze baan is een grote uitdaging,’ ‘dit vak is mijn grote passie.’ 

Geef je brief een persoonlijk tintje

Toon persoonlijkheid door bijvoorbeeld concreet te maken wie je bent en waar je in het werk energie van krijgt. 

Maak jouw ‘waarom’ duidelijk

Waarom solliciteer je. Leg uit waarom je de organisatie zo interessant vindt, wat je doet en waarom de combinatie met jou zo’n uitstekende match is.

Maak korte zinnen

Zorg ervoor dat je de zinsconstructie kort houdt. Dit leest prettig en komt duidelijk en puntsgewijs over. Natuurlijk mag je best eens een wat langere zin opschrijven, maar gebruik niet meer dan één bijzin.

Meld het als je iemand kent uit de organisatie

Wees niet te bescheiden in een sollicitatiebrief. Mocht je iemand kennen bij het bedrijf waar je wilt komen te werken, meld het.

Sluit kort en krachtig af 

Geen rare fratsen hier. Gewoon eindigen met: ‘Graag licht ik mijn brief toe in een persoonlijk gesprek.’ Met vriendelijke groet, …

 

 

Opmaak van jouw documenten

 • Vermeld hoe het bedrijf contact met jou kan opnemen

 • Gebruik een representatief mailadres

 • Maak enkel je woonplaats kenbaar

 • Schrijf relevante taken uit bij jouw functies

 • Omschrijf alles in volgorde van heden naar verleden

 • Check op spelfouten

 • Sla je documenten op als pdf

 • Sla de bestanden op met een representatieve naam

Het sollicitatiegesprek

 • Bekijk de site van de organisatie

 • Verdiep je in de functie

 • Bereid vragen voor

 • Weet wie je spreekt

 • Weet waar je moet zijn

 • Zet je telefoon op stil

 • Zorg dat je er verzorgd en representatief uitziet

 

Bekijk het overzicht van onze vacatures

Bekijk vacatures

Bekijk het overzicht van onze vacatures

Hoofdpagina: Vacature alert

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Schrijf je in voor de vacature alert en ontvang van ons een e-mail zodra er een vacature is.