Dag van de Logopedie

Problemen met stem, spraak, taal, gehoor of slikken? Vrijdag 6 maart, is het de Dag van de Logopedie. Op deze dag wordt in heel Europa aandacht gevraagd voor het vak Logopedie.

Dag van de Logopedie

Het team logopedie staat dagelijks klaar voor onze bewoners en klanten. Voor de dag van de logopedie vroegen we ze waarom het werk als logopedist bij Groenhuysen zo leuk is. Zo werkt Saskia al 12 jaar als logopedist bij Groenhuysen. Ze geeft aan echt elke dag te genieten van haar werk, omdat geen enkele dag hetzelfde is. Het geeft Merel onder andere voldoening dat de cliënten zichzelf weer meer zelfverzekerd voelen in contact met anderen. 

Binnen het team blijkt dat niet iedereen als kind al droomde van een baan als logopedist. Angela was er altijd van overtuigd dat zij dierenarts zou worden en Kim volgde de opleiding tot verpleegkundige. Beide maakte ‘per ongeluk’ kennis met het vak en besloten er volledig voor te gaan. “Ik ben pás 22 jaar logopedist en vervolg graag mijn komende werkjaren ook binnen Groenhuysen.  Want tja, als je de hele dag mag praten, heb je toch het leukste beroep van allemaal?!” aldus Angela. 

Maar waarom kozen zij specifiek voor het werken in de ouderenzorg? Silke: “Zeven jaar geleden startte ik mijn opleiding met de wens om later kinderen te begeleiden bij hun taal- en spraakontwikkeling. Mijn zenuwen waren enorm toen ik tijdens mijn eerste stage volwassenen moest behandelen. Als ik nu terugblik, had ik het niet anders gewild. Sinds die stage ontdekte ik namelijk mijn passie en grijp ik iedere kans om me te verdiepen in het onderzoeken en behandelen van volwassenen en ouderen.” Marijke wilde altijd al graag met mensen werken. “Ik kan het verschil maken in de communicatie of op het gebied van veilig slikken. Op die manier draag ik bij aan de kwaliteit van leven en daar krijg ik veel energie van.”

Kristel maakte op het laatste moment de keuze voor de opleiding logopedie. Ze is blij met de mogelijkheden die Groenhuysen haar biedt. “Tijdens de beroepenervaringsavond op de middelbare school sprak een logopedist vol liefde en enthousiasme over het vakgebied van de logopedist. Op dat moment stond ik op het punt me in te schrijven voor de PABO opleiding om leerkracht te worden. Toch besloot ik vanwege het één op één contact met kinderen mezelf in te schrijven voor de opleiding logopedie. Daar ben ik tot op de dag vandaag blij mee! Tijdens mijn opleiding heb ik de veelzijdigheid mogen ervaren en uiteindelijk de keuze gemaakt voor de doelgroep van de volwassenen. Momenteel combineer ik mijn logopedische werkzaamheden met het lesgeven binnen de Groenhuysen Academie. Een mooie samenkomst van al mijn wensen en dromen op jongere leeftijd!"

Mirjam ervaart net zoals haar collega’s iedere dag veel werkplezier. “Ik kan mijn creativiteit kwijt in mijn baan. Iedere dag is anders en je weet nooit van tevoren hoe je dag verloopt. Ik maak het verschil en dat geeft me energie.”