Tips voor jouw cv en motivatiebrief

Het hebben van een goede sollicitatiebrief en een goed curriculum vitae (CV) is erg belangrijk. Een sollicitatiebrief gaat over jou en jouw ambitie en vooral waarom jij past bij de vacature waarop je solliciteert. Met je CV laat je zien over welke kennis, ervaring en kwaliteiten je beschikt. Een CV is je persoonlijk visitekaartje zodat mensen die jou nog niet kennen, toch een goed beeld krijgen van wat voor medewerker jij bent. Kortom solliciteren is jezelf verkopen!

Waaruit bestaat een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief is de brief waarin jij jezelf aanbiedt. Je wilt de aandacht trekken van degene waarvoor hij bedoeld is. Dit is de start van je brief. Daarna wil je interesse opwekken zodat de lezer er naar uit kijkt om met je in gesprek te gaan en je uiteindelijk uitnodigt voor een sollicitatiegesprek. Het is belangrijk dat het beeld wat je schetst ook juist is. Je verstrekt dus alleen relevante en feitelijke informatie die ook toetsbaar is in het daaropvolgende sollicitatiegesprek. Om te zorgen dat je brief “lekker” weg leest maak je deze niet té formeel. Gebruik korte zinnen, niet te moeilijk, maar wel foutloos gespeld.  Onderaan je brief vermeld je de bijlage die je meestuurt.

Wat is een goed CV?

In een goed CV komen een aantal vaste onderwerpen terug. Je kunt hierbij denken aan je persoonsgegevens, werkervaring en opleidingen. Maar ook een persoonlijk profiel, nevenactiviteiten en referenties kunnen aan bod komen. Zet je opleiding en werkervaring in chronologische volgorde waarbij de laatste bovenaan staat. Zorg dat je sterke eigenschappen goed belicht worden. Maak je CV op basis van de functie waarnaar je solliciteert. Benadruk de voor die functie benodigde werkervaringen en opleidingen.

Tips voor een goed CV

 • Typ een brief en CV op de computer. Brieven en CV’s die met de hand zijn geschreven, komen ouderwets over.
 • Kies een duidelijk lettertype, zoals Arial of Verdana.
 • Maak geen typefouten of spelfouten. Dit zorgt ervoor dat je minder professioneel over komt. Op www.taalunieversum.nl vind je veel tips over spelling en taal.
 • Probeer je brief niet langer te maken dan één A4’tje. En je CV niet langer dan twee A4’tjes.
 • Begin niet alle zinnen met ‘Ik’. Wissel af.
 • Zorg ervoor dat je brief lekker leest. Wissel de lengte van de zinnen af. Lees je brief een keer hardop voor. Je hoort dan goed waar de brief niet goed loopt.
 • Gebruik een duidelijk e-mailadres. Dus geen e-mailadressen als: topgozer2000@hotmail.com of poesje89@gmail.com. Duidelijker is een e-mailadres met je naam.
 • Laat iemand in je omgeving je CV en brief nakijken. Niet alleen om te controleren op spel- of typefoutjes, maar misschien ook voor nog wat tips.
 • Gebruik geen afkortingen.
 • Wees eerlijk.
 • Maak een pdf van je CV en brief. Zo blijft de opmaak goed bewaard.
 • Sla je CV en brief op de computer op met je naam. Bijvoorbeeld: CV_HenkdeVries.pdf. De ontvanger ziet de bestandsnaam ook en kan hem zo eventueel makkelijker terug vinden wanneer hij deze opslaat.
 • Wanneer je besluit om een foto aan je CV toe te voegen, zorg dan voor een professionele foto.
 • Je kunt je CV wat meer laten opvallen door een bijzondere opmaak te gebruiken en/of plaatjes toe te voegen. Wees hier wel voorzichtig mee. Je CV blijft je zakelijke visitekaartje en moet er dus professioneel uit zien.
Expertises op meerdere locaties

Locaties

Expertises op meerdere locaties

Bekijk het overzicht van onze vacatures

Bekijk vacatures

Bekijk het overzicht van onze vacatures

Gratis & vrijblijvend

Vacature alert

Wil je graag op de hoogte blijven van onze toekomstige vacatures? Schrijf je dan hier in voor de vacature alert. Je ontvangt dan van ons een e-mail zodra er een vacature is.